Jak sprawić zakwas na chleb?

Różne smaki ciastek!
6 Październik 2015
Zrób chleb na zakwasie
6 Październik 2015

Jak sprawić zakwas na chleb?

Każdy kto do ostatniej pory wypiekał wyłącznie chleb na drożdżach, musi też spróbować stworzyć go na własnym zakwasie. Mimo iż zdaje się istnieć ostatnie stanowiskiem dużo trudniejszym , niż w przypadku zwykłego chleba, to raczej tak nie jest. Po to, by zacząć zakwas na chleb konieczne staną się tylko dwa produkty, a tu mąka i woda. Już wtedy zapewne wydawać się zaskoczeniem, ponieważ potrafili sobie wyobrażać bardziej niebezpieczną recepturę. Trzecim punktem jednak, który potrzebujemy wziąć pod przyczynę jest okres. Nie wystarczy nam to wymieszać tych wyników i po sprawie, ale chwilę poczekać na zamierzony efekt. Jednocześnie, kiedy zjednamy wodę z mąką, robimy to w słoiku na kilkoro dni, by wyszła spośród obecnego kwaskowata masa. Ona odpowiednio przyczyni się do ostatniego, że zrobione pieczywo wyrośnie i zacznie mieć swoisty smak. Gęsty miąższ jest jedną z zalet, opisujących chleb na zakwasie. Wykorzystując tej mieszanki możemy także brać na to, że pieczywo na dłuższy czas zachowa swoją świeżość. Przy chlebie drożdżowym nie zobaczymy takich strony, czyli wypieki na zakwasie mają tutaj wyraźną przewagę. Ponadto, przy tej opcji szybciej przyjmuje się wartości odżywcze, jakie ma w sobie chleb. Nie odda się więc ukryć , że upieczenie chleba na zakwasie nie jest skomplikowane , i potrzeba po prostu określonego okresu.  

Comments are closed.